Kontakta mig på min e-mail; [email protected], eller via telefon 0767 95 19 65.

ny forskning

Ny forskning har kommit fram till att Dercum till hör autoimmuna sjukdomar. Det här informationen hittade jag på antikroppar.nu 

 
 

Vad är autoimmuna sjukdomar?

Autoimmunitet är sjukdomar som orsakas av att immunförsvaret vänder sig mot den egna kroppen.

Det låter kanske konstigt – och visst är autoimmunitet ett exempel på hur komplex människokroppen är. Samtidigt finns i dag god kunskap om vad som orsakar autoimmuna sjukdomar. Även om de inte alltid kan botas så finns behandling som lindrar symptomen.

Antikroppar angriper

Autoimmunitet orsakas av att vårt immunförsvar reagerar och beter sig felaktigt. Antikroppar, som ska skydda mot infektioner, kan istället skada till exempel nerverna – de vänder sig mot den egna kroppen och förvandlas från vänner till fiender. De kan också skada andra vävnader.

Det är något av en olycklig slump att antikroppar har en struktur som gör att de kan bita sig fast på nervtrådarna. När det sker så störs nervsignalerna, ibland till följd av en inflammation. Budskap som nervsystemet vill förmedla mellan exempelvis hjärna och fingrar når inte fram. Följden blir ofta att muskler och känsel påverkas.

Exempel på autoimmuna sjukdomar är Guillain-Barrés syndrom (GBS), reumatoid artrit (RA), multipel skleros (MS) och diabetes (DM typ 1). Det är inte bara nervsystemet som kan drabbas. Vid typ 1-diabetes angrips bukspottskörteln och vid reumatoid artrit angrips kroppens leder.

Autoimmuna sjukdomar kan även orsakas av andra mekanismer. Till exempel immunkomplex. Antikropparna fastnar då på ett främmande eller kroppseget ämne (antigen). Det kan orsaka en lokal inflammation som kan skada till exempel njurar, muskler och hud. Även T-lymfocyter, som normalt ska angripa virusinfekterade och canceromvandlade celler, kan ta fel och angripa friska celler.

Vanligast hos vuxna

Autoimmunitet kan bryta ut när som helst i livet. Det vanligaste är i vuxen ålder. Symptom kan komma smygande under flera år. Det kan börja som en vag trötthet i en muskel, och utvecklas till svårigheter att röra muskeln. Symptom kan också komma plötsligt och vara övergående.

Exakt varför autoimmunitet uppstår är inte klart. Ärftlighet är en förklaring, men inte den enda. En infektion kan utlösa en autoimmun sjukdom. Det är också känt att kvinnor drabbas oftare än män.

Viktigt vara uppmärksam på symptom

Många autoimmuna sjukdomar kan inte botas. Däremot finns ofta möjlighet att mildra symptomen. För den som är sjuk kan behandling innebära bättre livskvalitet med mindre smärta och obehag.

Ju förr autoimmunitet upptäcks desto bättre. Tidig behandling kan i vissa fall bromsa utvecklingen. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på symptom och utreda misstankar på ett tidigt stadium.


ångest

Jag ska inte jobba som vanligt i veckan. Jag är ju arbetsnarkoman, men relativt frisk. Men jag undrade vad som gjorde mig så stressad i dag. Kom på nu att jag ska ju inte jobba i morgon. Jag ska bara sköta mailen.
Jag ska även till lacerbehandlingen. Andas var glad för lite ledigt.

Jag har sådan nätter...

att jag vet att jag lever.
Tar nu ny medicin det är ju en låg dos men jag verkar kunna tåla dom. Huden är öm, så jag tar mer medicin för det och smärtmedicin har jag varje dag nu.

Jag försöker fokusera på annat, jag har inget sätt att vara smärtfri. Stå sitta och ligga är en plåga. Tur man har humorn så man kan skratta bort skiten. Tårkanalerna av ger vätska jag gråter utan att vara ledsen.

Jag är så tacksam för att jag har vänner i dercum föreningen som jag kan prata med. Man är inte själv. Många har det värre än jag. Men det visar bara att jag kommer bli sjukare med tiden också. En tjej sa,gör allt du vill göra nu för sen kommer du inte kunna. Problemet är vad vill jag göra? Jag har ju aldrig satt mig själv först på det sättet. Klart jag har varit egoistisk när jag jobbat så mycket men det har ju inte varit för min egen personliga skull på det viset. Det har ju varit ett missbruk som jag dragits med i alla år.

Jag har sådan nätter...

att jag vet att jag lever.
Tar nu ny medicin det är ju en låg dos men jag verkar kunna tåla dom. Huden är öm, så jag tar mer medicin för det och smärtmedicin har jag varje dag nu.

Jag försöker fokusera på annat, jag har inget sätt att vara smärtfri. Stå sitta och ligga är en plåga. Tur man har humorn så man kan skratta bort skiten. Tårkanalerna av ger vätska jag gråter utan att vara ledsen.

Jag är så tacksam för att jag har vänner i dercum föreningen som jag kan prata med. Man är inte själv. Många har det värre än jag. Men det visar bara att jag kommer bli sjukare med tiden också. En tjej sa,gör allt du vill göra nu för sen kommer du inte kunna. Problemet är vad vill jag göra? Jag har ju aldrig satt mig själv först på det sättet. Klart jag har varit egoistisk när jag jobbat så mycket men det har ju inte varit för min egen personliga skull på det viset. Det har ju varit ett missbruk som jag dragits med i alla år.

så ofokuserad

Idag är det svårt med fokusen.
Hjärnan vill inte vara med. Huden är öm och jag får ont om jag tar i mig. Höften är nog lite bättre, tyckte att jag sov lite bättre inatt.
Jag har i alla fall fått i väg lite mail och skrapar ihop lite tåga till efter middagens provtagning med lilla sonen.


allergiläkaren ringde

så nu får jag remiss till hud. Det är dom som ser om jag tål plaster som tandläkaren använder. Ja så nu får jag väl vänta ett halvår igen...
Men nöjd med samtalet är jag.
Han tror inte dom nya bölderna hör till medicinen jag tar så jag fortsätter väl med dom.

en prick till

och en smärtsam natt. Min höft vill inte var med alls.
En prick orsakar, kli och smärta. Den väcker mig och är öm.
Nu har jag tre på armen och två på midjan.

Ska trösta mig med lite frukost.

nya medicinen gör tvärt om värkan

Nya medicinen ska få min känslighet i huden att bli mindre.
Men efter en vecka är jag så känslig att inte katten kan ligga mot mitt ben. Det kryper i kroppen och jag blir irriterad. Tillslut insåg jag att det var för katten. Nu är katten flyttad och jag mår bättre.

vaknade

med allergi prickar tre än så länge. :(

Jobbiga nätter...

och trötta dagar.

Hoppas det vänder, nu kom snön i natt och jag längtar till jul.

Mycket värk

i leder idag. Tror det har men vädret att göra.
Vem är inte trött när regnet nästan ligger på jorden. Lite cellskräck känsla. Molnen ligger i trädtopparna. Nu hoppas vi inte på snö än i Mälardalen.

Utkast: Oct. 17, 2013

Citat :
" Andra vanliga symtom är :
• Olika delar av kroppen kan svälla utan någon uppenbar anledning . Fingrarna blir klumpigt , släppa dig saker och ibland fingrarna domnar .
• Störd sömn , många har svårt att gå att sova på grund av smärtan , men andra former av sömnstörningar också förekomma .
• Allmän trötthet , blir värre med ens mild aktivitet .
• Tendens att bli svart och blå som verkar uppstå spontant eller efter lindras slag .
• Stelhet efter vila speciellt på morgnarna .
• skelettsmärta i handleden , armbågar , höfter , svans ben och de långa benen i armar och ben .
• Huvudvärk , vanligen en kombination mellan spänningshuvudvärk och klassisk migrän .
• Minnesluckor och koncentrationssvårigheter gör det svårt att lära sig nya saker och att utföra krävande intellektuellt arbete .
• värmekänsla ofta upplevs av patienterna , en del har 37,5-39 Celsius flera graders feber veckor i rad , med ökad smärta och arbetsoförmåga som följd . Anledningen är okända.
• Ömhet under fötterna , det känns som att gå på glas .
• ömhet i huden , svårt att bära åtsittande kläder eller ta en dusch .
• Infektion känslighet . Ofta ökad smärta under infektioner eller aktiva attacker allergi .

..... Kunskapen om sjukdomen inte är välkänt och många patienter behandlas illa . Behandlingen av Dercums sjukdompatienter är otillräcklig. Försök har gjorts för att få patienterna att gå ner i vikt , men det är extremt svårt. Om patienterna lyckas, har viktminskning liten eller ingen effekt på symptomen . "


inga nya prickar

Bra samtal men ny ortoped, fick en tid till honom i november...
hoppas han ställer samma diagnos som den läkare jag går till nu.
Tar nya medicinen i kväll igen och hoppas att jag vaknar utan prickar.

Faktiskt så mår jag bättre än på länge. Men jag ska få prata med en psykoterapeut om att landa i min sjukdom.

en prick

Hoppas värkligen inte jag har fler i morgon. Vill ju att medicinen ska fungera.
Imorgon ringer även en ny läkare till mig, spännande om han vill ge mig sprutor. I så fall slipper jag åka till Stockholm för två sprutor som tar några minuter att ta. 
 
Smärt mässigt har jag haft en bra period, sprutorna hjälper och jag är rörligare. Hösten med svalare väder gör även att jag trivs bättre med min värmekänsliga kropp.
 
Nu ska jag duscha och leta efter fler prickar. Laddar inför veckan med massa möten med nya bekantskaper och gamla. 

Nu har jag insett

genom att tänka på tillbaka på mitt liv, att jag har haft det värre än jag har nu.
Det gör att jag fortfarande känner hopp. Ny medicin på sängbordet, hoppas att det fungerar.
Det mest påtagliga denna vecka är närminnet, det är jobbigt att skriva upp allt, men sedan ska man komma ihåg var man lägger lapparna. Så nu har jag ett mål att använda en särskild bok till det. Almanackan används flitigt.

Fattade först inte

Dessa dagar har jag rört mig massor mer än vad jag egentligen orkar. Men så är det ibland.Men jag har haft extra ont i rumpan några dagar. Det gör ont i fettet alltså. Idag för en kvart sen kom jag nog på orsaken. När jag rör mig och då framför allt i trappor skakar ju fettet runt lite. Inte mycket men tillräckligt. Inte konstigt att jag är öm.

Men jag går på ilska, det är psykiskt påfrestande att inte kunna det man alltid kunnat.

livet

Den senaste veckan har gjort mig så trött så jag somnade tidigt varje kväll. Men nu verkar kroppen vara tillbaka i gängorna.

Läste om en tjej som har dercum som vill cykla, hon bad om tips.
Att cykla finns inte på kartan. Efter som vi har ont i underlivet så är att sitta på en cykelsadel ren smärta. Det räcker bra med den smärta som att sitta på en stol kan ge vissa dagar.

Att stå är smärtsamt, att gå är smärtsamt men även att sitta och ligga. Så för mig och oss med dercum handlar det om att växla.

Att avstyra smärta går, genom att jobba och frysa. Att frysa är en ytlig smärta som är mer behaglig än den smärta som sitter i kroppen.

Igår var en dålig dag, jag var seg och trött. Men lite fick jag gjort.

Arrangerat en föreläsningsdag i dag

så nu är kroppen slut och trött och ledsen.
Ska försöka somna tidigt. Hoppas att jag är på fötter i morgon.

Träffat "Nora" Som blev utsatt av polischefen och Daniel som grävande journalist. Caroline Engvall författaren som rätt var det var i livet blev den som alla mejlade sina historier till. Nu tre böcker senare. Underbart starka människor.

RSS 2.0